Min Pension: Så kan vi göra det enklare att gå i pension

Tryck på en knapp på datorn – så har du gått i pension! Så enkelt – nästan – kan det bli framöver. Min Pension och Pensionsmyndigheten har tagit fram en prototyp till en webbtjänst som ska hjälpa svenska folket att fatta rätt beslut om sina pensioner.

Vid ett seminarium den 22 februari berättade Min Pension och Pensionsmyndigheten om det gemensamma arbetet med prototypen. 

En utmaning är att villkoren ofta skiljer sig åt mellan de olika pensionerna. Den blivande pensionären ställs därför inför en rad komplicerade val, där besluten ofta är oåterkalleliga.

Om uttagsprototypen blir verklighet kommer tjänsten att byggas på Minpension.se. Den första versionen kan bli klar under 2018.

För att det ska kunna bli verklighet krävs dock att det går att vidareutveckla Minpension.se, och att pensionsbolagen levererar mer uppgifter till portalen om individens pension, exempelvis information om återbetalnings- och efterlevandeskydd.

Tanken är att den nya webbtjänsten ska ge stöd för pensionsplaneringen i olika steg.

1) Direkt på landningssidan får man svar på frågan ”Hur mycket pengar har jag?”

2) I steg två börjar man planera för sitt pensionsuttag. 

3) I nästa steg kan man göra upp flera planer för pensionsuttag och att jämföra dem med varandra.

4) Därefter väljer man den plan man vill ha. 

5) I det femte steget skapas en att-göra-lista över vad som behöver göras för att realisera respektive uttagsplan. Listan innehåller kontaktinformation och länkar till webbsidor och pensions bolag.

22 februari, 2017