Agria försäkrar hundar som söker trafikskadade älgar

När en bil har kört på en älg eller annat vilt, då gäller det att söka rätt på djuret. För detta används trafikeftersökshundar. Nu har Agria tecknat en försäkring för alla hundar som deltar i trafikeftersök på uppdrag av polisen.

Varje år inträffar omkring 50 000 olyckor där bilar kör på vilda djur.

Ofta försvinner djuret det in i skogen trots allvarliga skador och måste då sökas upp av jägare med hund. 5 500 hundförare med hundar är engagerade i arbetet med att söka upp trafikskadat vilt i Sverige, ett arbete som ofta sker efter mörkrets inbrott.

– De här hundarna gör en fantastisk samhällsinstats samtidigt som de utsätts för stor fara att själva drabbas av skador under sitt arbete. Det känns bra att vi nu kan öka deras trygghet med vårt högsta försäkringsbelopp, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring, i en presskommentar.

Försäkringen har tagits fram i samarbete med Svenska Jägareförbundet, och täcker både veterinärvård och livförsäkring. Veterinärvård vid olycksfallskador under trafikeftersök ersätts upp till 120 000 kr. Livförsäkringsbeloppet är 25 000 kronor per hund. 

1 mars, 2017