S säger sig vilja överge premiepensionen – men det lär de inte göra

Statsminster Stefan Löfven och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har intervjuats av TT om premiepensionssystemet. I artikeln säger Annika Strandhäll att S kan tänka sig att överge premiepensionssystemet helt om inte de borgerliga partierna är beredda att förändra systemet i grunden. Men det är inte troligt att det kommer att hända – eftersom det skulle riskera att spräcka pensionsöverenskommelsen helt och hållet. 

TT-artikeln är skriven apropå problemen de exempel som uppmärksammats på senare tid på fondbluffar, och höga kostnader och låg avkastning i premiepensionssystemet. 

Stefan Löfven säger i artikeln att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och finansmarknadsminister Per Bolund fått i uppdrag att förhandla med de borgerliga partierna om en genomgripande reform av premiepensionssystemet. 

Och om de borgerliga inte är beredda att förändra systemet med premiepension i grunden, så är Socialdemokraterna beredda att överge systemet, säger Annika Strandhäll.

– Visst det var en bärande del av pensionsöverenskommelsen när det nya pensionssystemet kom på plats, men vi kommer inte framåt kunna stå bakom en konstruktion som utsätter våra sparare för en så här stor risk, citeras hon i artikeln. 

Nu är det inte särskilt troligt att regeringen ensidigt kommer att lägga fram ett lagförslag om att premiepensionen – som socialdemokraterna har ogillat från starten – kommer att avskaffas.

Det skulle nämligen i praktiken innebära slutet för pensionsöverenskommelsen och den historiska kompromissen som ledde fram till det blocköverskridande avtalet om det allmänna pensionssystemet vi lever med i dag. Detta eftersom överenskommelsen innebär att alla systemförändringar i dag måste ske i full enighet. 

Så långt är det svårt att tro att regeringen vill driva frågan. 

Däremot lär vi få se konkreta förändringar av systemet senare under året. Det vore osannolikt att inte pensionspolitikerna drar några som helst slutsatser av de problem som har uppmärksammats med premiepensionen på sistone. 

TT-artikeln har bland annat publicerats i Svenska Dagbladet. Klicka här för att läsa hela artikeln. 

1 mars, 2017