Nytt lagförslag väntas bromsa ökningen av privata vårdförsäkringar!

Offentligt finansierad vård ska även i framtiden få erbjuda vård för en privat sjukvårdsförsäkring – om det går att visa att människovärdes-, behovs- och solidaritetsprinciperna inte åsidosätts. Det föreslås i en lagrådsremiss som lämnades över i fredags. Regeringen menar att förslaget på sikt kan bromsa ökningen av privata sjukvårdsförsäkringar. 

Lagförslaget bygger på en departementspromemoria från förra året om att privata försäkringspatienter inte ska kunna gå förbi i kön till den offentligt finansierade vården (Ds2016:29). Den bygger i sin tur  på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet om ”en välfärd utan vinstintresse”.

Innehållet i lagrådsremissen ”Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård” beskrivs nu som ett förtydligande av vad som som redan gäller enligt hälso- och sjukvårdslagen. När ett landsting överlåter åt någon annan att utföra uppgifter som landstinget ansvarar för enligt lagen, ska avtalet redan enligt nuvarande lagstiftning innehålla villkor om att människovärdes-, behovs- och solidaritetsprinciperna inte åsidosätts.

I dag erbjuds privata sjukvårdsförsäkringar från ett tiotal olika aktörer på marknaden. Cirka 650 000 svenskar, eller omkring 10 procent av den arbetande befolkningen, omfattas av privata vårdförsäkringar.

Marknaden har ökat kraftigt under senare tid. På fem år har omfattningen växt med 33 procent, enligt statistik från Svensk Försäkring. 

Regeringen menar att det är tänkbart att ökningen av sjukvårdsförsäkringar på sikt bromsas upp om förslaget i lagrådsremissen genomförs. Det gäller dock enbart om möjligheterna för det anlitade nätverket av vårdgivare att ta emot patienter med privat sjukvårdsförsäkring minskar på grund av omprioriteringar, heter det i lagrådsremissen.

Det kommer i så fall att påverka försäkringsföretagens verksamhet, såsom deras möjligheter att kunna erbjuda snabb vård – vilket i sin tur kommer att påverka konkurrensförhållandena mellan försäkringsföretagen, menar regeringen i lagrådsremissen.

Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att se över vilka konsekvenser den nya lagstiftningen får. 

Den nya lagen föreslås gälla från den 1 augusti i år.

Du som har ett Sak & Liv premium-abonnemang kan klicka här för att ta del av hela lagrådsremissen. 

 

6 mars, 2017