Afa: Byggjobbare drabbas mer av arbetsskador än andra

Byggbranschen är överrepresenterad när det gäller arbetsskador och sjukskrivningar. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring.

AFA Försäkring har gått igenom skadeutvecklingen och sjukfallen för betong-, bygg- och anläggningsarbete, byggnadsmålare, byggnadsträarbetare, elektriskt arbete, isolerings- och VVS-montörer.

– Alla yrkesgrupper är överrepresenterade i olycksstatistiken och bland godkända arbetssjukdomar. När det gäller långa sjukfall per 1 000 sysselsatta skiljer sig inte byggbranschen nämnvärt från genomsnittet, säger Mats Åhlgren som är statistiker på AFA Försäkring, i en presskommentar.

Byggbranschen sysselsätter omkring 300 000 personer och det sker ungefär 1 000 allvarliga arbetsplatsolyckor per år.

Magnus Stenberg, forskare vid Luleå tekniska universitet, har analyserat orsakerna till olyckor i byggbranschen i ett forskningsprojekt finaniserat av AFA Försäkring och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Studien presenteras på AFA Försäkrings seminarium i dag den 16 mars.

Enligt Magnus Stenbergs genomgång är de vanligaste orsakerna till olyckor fall och halkolyckor, och olyckor kopplade till manuella verktyg. Antalet olyckor är också kopplat till stressen på arbetsplatsen 

– Stress har en avgörande inverkan på olycksfallsrisken. En viktig orsak till stress är bristande planering. Av de som känner stress dagligen i arbetet har 38 procent varit med om allvarliga arbetsolyckor. Bland de som mycket sällan eller aldrig upplever stress är siffran 12 procent, säger Magnus Stenberg i pressinformationen från Afa.

16 mars, 2017