Trygg-Hansa vann i domstol i miljontvist efter silverstöld!

Trygg-Hansa har vunnit ett mål vid Stockholms tingsrätt där en företagskund krävt 1,8 miljoner kronor efter en silverstöld. 

I september 2014 upptäckte besticktillverkaren Gense AB att man drabbats av inbrott. 

Gense har en lång tradition av tillverkning av kvalitetsbestick. Företaget grundades 1856 – namnet står för Gustav Eriksson NySilverfabrik Eskilstuna – och är sedan 1982 kunglig hovleverantör av bestick!

Vid inbrottet 2014 tog sig tjuvarna in genom en yttervägg och stal bestick av silver, nysilver och rostfritt stål.  

Företaget hade en försäkring hos Trygg-Hansa. Men i november meddelade försäkringsbolaget att man inte avsåg att betala ut någon ersättning för det stulna silver. Enligt Trygg-Hansa hade silvret nämligen inte förvarats inom larmat område, vilket krävdes i försäkringsvillkoren. 

Gense protesterade mot Trygg-Hansas tolkning av avtalet och gick till domstol. Man krävde att Trygg-Hansa skulle betala 1,8 miljoner kronor i skadeersättning för det stulna silvret. 

Men i domen, som föll i fredags, går domstolen på Trygg-Hansas linje. 

I domen sägs bland annat att Gense åsidosatt säkerhetsbestämmelserna i försäkringsavtalen, och att skadeersättning därför inte ska utbetalas. Gense tvingas nu betala Trygg-Hansas rättegångskostnader på 200 000 kronor. 

28 mars, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048