Bankföreningen: Nya bankavgiften kan strida mot EU-rätten

Bankföreningens VD Hans Lindberg (Foto: Håkan Flank)

Förslaget om att höja avgiften till resolutionsreserven strider sannolikt mot EU-rätten. Det menar Svenska Bankföreningen, och stöder sig på ett rättsutlåtande från Ulf Bernitz. Bankföreningen ordnar i dag ett seminarium om den föreslagna höjningen av resolutionsavgiften.

Enligt utlåtandet från Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet, leder avgiftshöjningen till att Sverige får en resolutionsreserv som är oproportionerlig för ändamålet. Avgiften kan också strida mot EU:s statsstödsregler,menar Bernitz och understryker att om regeringen ska gå vidare med förslaget måste det notifieras för EU-kommissionen eftersom det är förbjudet att genomföra ett statsstöd som inte har anmälts till kommissionen.

Bernitz pekar också på att resolutionsavgifterna går rakt in i statens tillgångar som en intäkt – och mycket väl kan användas till att finansiera statens utgifter i stället för att vara fonderade och tillgängliga vid behov.

– Rättsutlåtandet stärker uppfattningen om att en kraftigt höjd och permanent resolutionsavgift bör ses som en förtäckt skatt. Sakliga skäl för en höjning, kopplade till finansiell stabilitet, saknas helt i regeringens argumentation, säger Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen, i ett pressuttalande.

– Precis som Bernitz anser vi att resolutionsavgiften måste fonderas. Det är också den lösning man valt inom Bankunionen. Här i Sverige sätts istället avgiften in på ett konto i Riksgäldskontoret och kan därmed användas av staten för att finansiera ökade utgifter. Det är tydligt att slutresultatet riskerar bli en oproportionellt hög avgift som inte kan motiveras utifrån bankkrishantering.

Hans Lindberg säger också att Bankföreningen ser mycket allvarligt på att konkurrensen riskerar att kraftigt snedvridas om förslaget realiseras, både på den svenska marknaden och på de marknader utomlands där svenska banker är verksamma via filialer.

5 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048