Svensk Försäkrings attack mot förslaget om skatt på sjukvårdförsäkring

Svensk Försäkring riktar skarp kritik mot förslaget om förmånsskatt på arbetsgivarbetalda sjukvårdsförsäkringar. ”Det finns en risk att efterfrågan minskar”, säger chefsekonom Anna Pettersson Westerberg.

Förslaget att sjukvårdsförsäkringar tecknade av arbetsgivare ska förmånsbeskattas från och med den 1 juli 2018. Förslaget beräknas ge 1 miljard i ökade skatteintäkter.

Totalt har i dag 650 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring. Omkring 470 000 av dem tecknas av arbetsgivare för sina anställda. Sjukvårdsförsäkringen utgör i dagsläget omkring 1 procent av de totala kostnaderna för vård i Sverige.

– Vi vet att det här är en uppskattad och efterfrågad försäkring av många anställda och arbetsgivare. Det är ett sätt för arbetsgivare att hålla sin personal frisk och bidra till en låg sjukfrånvaro, något som även har efterfrågats av regeringen. En ökad beskattning av försäkringen innebär att priset på försäkringen blir högre och det finns då en risk för att efterfrågan minskar, säger Svensk Försäkrings chefsekonom Anna Pettersson Westerberg i en kommentar på Svensk Försäkrings hemsida.

– Vi önskar att regeringen, istället för att kritisera och försöka begränsa en efterfrågad och uppskattad försäkring fokuserade på att komma tillrätta med de utmaningar som finns med kvalitet och tillgänglighet i den skattefinansierade vården, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, i sin presskommentar.

Här kan du se ett inslag från Rapport under tisdagen om förslaget. 

5 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048