Vi flytt! Fyra av tio överväger att flytta utomlands efter pensionen

Hela 44 procent av svenskarna ser det som ett möjligt alternativ att flytta utomlands för att få det ekonomiskt bättre som pensionär. Det visar en undersökning från Skandia.

Allra störst är intresset för en utlandsflytt hos personer mellan 30 och 54 år – där uppger fem av tio att de kan tänka sig att flytta.

– De som är mitt i livet är mest positiva. En förklaring är att det är en generation som har rest, studerat och jobbat utomlands. Världen är lite mindre för dem än för tidigare generationer, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i en presskommentar.

Intresset för att flytta utomlands är högre bland dem som inte börjat ta ut pension (49 procent) än bland dem som redan är pensionärer (27 procent).

Män är också mer positiva till en flytt än kvinnor (48 procent för män och 41 procent för kvinnor).

 – Att intresset minskar närmare pensionsåldern beror mycket på att barn och barnbarn är en viktig faktor för många. Att flytta betyder mindre tid med nära och kära. Även om det är en relativ liten andel som faktiskt tar steget att flytta så är det en ökande trend, säger Mattias Munter.

Undersökningen har genomförts av Novus i samarbete med Skandia. 

11 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048