Riksdagen väntas fälla lag om privat vårdförsäkring i offentlig vård

Regeringen väntas gå på pumpen i riksdagen när det gäller förslaget att införa en lag om att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar inte får prioriteras framför patienter i den offentliga vården.   

Regeringen har tidigare aviserat två förslag, som skulle kunna påverka marknaden för sjukvårdsförsäkringar negativt.

Det första förslaget innebär att vård kopplad till privat sjukvårdsförsäkring endast får erbjudas inom den offentliga vården om det går att visa att människovärdes-, behovs- och solidaritetsprinciperna inte åsidosätts. Det lagförslaget har beskrivits som en precisering av vad som redan gäller i dag.

Det andra förslaget gäller att anställda med arbetsgivare som betalar premien för en sjukvårdsförsäkring i framtiden ska betala en särskild förmånsskatt. 

Båda förslagen bygger på överenskommelser mellan regeringen och Vänsterpartiet. 

Nu ser det ut som om regeringen i vart fall inte kommer att få igenom det första förslaget i riksdagen. 

Både allianspartierna och Sverigedemokraterna har nu nämligen bestämt sig för att rösta nej till förslaget.

Bakgrunden till motståndet mot förslaget tycks inte i första hand handla om innebörden. Snarare anser kritikerna att lagförslaget är helt överflödigt eftersom principerna bakom förslaget redan gäller, och lagen endast anses vara ett förtydligande av vad som redan gäller.

Lagrådet avstyrkte nyligen helt och hållet lagförslaget i ett ovanligt kritiskt remissyttrande. Lagrådet skrev bland annat att regeringen inte kunnat visa att lagstiftningen behövs. Inte heller kunde det klarläggas att lagen skulle gynna patienter som riskerar att missgynnas på grund av privata sjukvårdsförsäkringar, menade lagrådet.

Både allianspartierna och Sverigedemokraterna har nu kommit med motioner där man yrkar avslag på lagförslaget. 

Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiske talesperson Per Ramhorn säger så här i en kommentar till Sveriges Radio: 

– Vi kommer att avstyrka det här förslaget. Orsaken är att flera tunga remissinstanser är väldigt kritiska, bland annat lagrådet som anser att det inte behövs en lagstiftning på det här området överhuvudtaget.

Här kan du läsa Sveriges Radios text om lagförslaget. 

Här är Sverigedemokraternas motion i ämnet. 

Och här är allianspartiernas motion där man avslår lagstiftningen. 

20 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048