Här är alliansens nej till nya lagen om privat vårdförsäkring

Privat eller offentligt finansierad vård? Nu stoppas regeringens förslag om reglering av privat sjukvård inom offentligt finansierad vård.  

Nu har allianspartierna lagt en gemensam motion där man säger nej till regeringens lagförslag om privata sjukvårdsförsäkringar i offentlig vård. Därmed står det klart att lagförslaget kommer att falla, eftersom Sverigedemokraterna redan har kommit med en egen motion där man yrkar på avslag.  

Den lag det handlar om gäller vård kopplad till privat sjukvårdsförsäkring inom den offentliga vården.,

Enligt regeringens lagförslag ska privat finansierad vård endast får erbjudas inom den offentliga vården om det går att visa att människovärdes-, behovs- och solidaritetsprinciperna inte åsidosätts.

Lagförslaget – som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet – har beskrivits som en precisering av vad som redan gäller i dag.

Allianspartierna går nu längre i sin kritik än vad Sverigedemokraterna har gjort i sin motion. 

I motionen – undertecknat av företrädare för de fyra allianspartierna – skriver man nu att lagen är ett slag i luften. Dessutom hävdar man att lagförslaget riskerar att förvärra köerna i vården. Alliansen menar nämligen att det finns en risk att de vårdgivare som verkar inom både offentligt och privat finansierad vård, kan välja att i framtiden enbart utföra privat finansierad vård. Det kan i sin tur leda till sämre tillgänglighet och att fler tecknar privata sjukvårdsförsäkringar, menar allianspartierna. 

Här kan du läsa hela motionen från allianspartierna. 

21 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048