If: Barn under tio år drabbas mest av skador vid utlandsresa

Förra året behövde 4 000 svenskar hemtransport med flyg på grund av skador vid utlandsresa. De som drabbas oftast är barn under tio år, visar en sammanställning från If.

Drygt 2 miljarder kronor betalades ut i ersättning år 2016 från svenska försäkringsbolag för skador som drabbat svenskar på resa. Enligt If rör det sig om en fördubbling jämfört med tio år tillbaka.

SOS International – som hjälper nordiska resenärer som råkar ut för olyckor på resa – konstaterar att barn upp till tio år är den åldersgrupp där flest får vård utomlands för sjukdomar eller skador av olika slag.

– Svenska barn reser mycket, och särskilt små barn är extra känsliga för till exempel uttorkning eller magbakterier. I en tidigare undersökning har vi på If kunnat se att de yngsta, barn under tre år, framför allt drabbas av sjukdomar utomlands, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Att en olycka på semesterresan i snitt kräver en högre försäkringsersättning nu än den gjorde för tio år sedan har flera orsaker. En bidragande orsak kan vara att fler seniorer reser, och att vissa äldre kan ha ett större vårdbehov.

Spanien är det land där flest svenskar skadar sig eller blir sjuka på ett sådant sätt att de behöver vård. De 7 860 skadefallen i Spanien under 2016 är nästan dubbelt så många som sker i Thailand som kommer på andra plats, följt av USA.

25 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048