Stoppa vuxenmobbningen! Afa ger forskningsanslag på 3,4 Mkr

(Foto: Afa Försäkring)

Hur kan man förhindra mobbning på arbetsplatser? Afa Försäkring har anslagit 3,4 miljoner kronor till ett forskningsprojekt vid Linköpings Universitet om hur arbetsplatsens organisation påverkar förekomsten av mobbning.

Så här säger Michael Rosander, docent vid Linköpings universitet och projektledare, i informationen från Afa om varför han vill forska om mobbning i arbetslivet:

– Det är viktigt att studera hur mobbning på arbetet ser ut i Sverige idag och vilka faktorer som kan bidra till att minska uppkomsten av mobbning. Inte minst nu när Arbetsmiljöverket har kommit med nya föreskrifter gällande Organisatorisk och social arbetsmiljö, säger han.

Projektet ”Mobbning i arbetslivet – sjukdomsförebyggande åtgärder utifrån organisationsfaktorers påverkan på arbetsupplevelse och hälsa” tilldelas 3 443 000 kronor för att undersöka hur arbetsorganisation, stödsystem och stress påverkar mobbning, sjukskrivningsnivåer och individers upplevelse av den egna hälsan.

Studien kommer att pågå till år 2020 och förväntas leda till ökad kunskap om organisationens och ledarskapets betydelse för uppkomst, hantering och förebyggande av mobbning i arbetslivet. Projektet ska också resultera i ett nytt instrument för mätning av psykosocial arbetsmiljö.

På uppdrag av arbetsmarknadens parter avsätter AFA Försäkring varje år cirka 150 miljoner kronor till forskning inom arbetsmiljö och hälsa. Satsningar görs bland annat genom fyra anslagsomgångar per år. Michael Rosander är en av fyra projektledare som får forskningsmedel vid den första anslagsomgången 2017.

Övriga projekt fokuserar på forskning kring individfaktorers samband med stress och utmattningssyndrom, bättre arbetsmiljö för frisörer och stylister, samt effekter av individ- och gruppinriktad ledarskapsutbildning.

5 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048