Socialutskottet sänker regeringens proposition om vårdförsäkring

Lagförslaget om privata vårdförsäkringar i den offentligt finansierade vården väntas inte gå igenom i riksdagen. (Foto: Carlanderska)

Riksdagens socialutskott meddelade i dag – som väntat – att man säger nej till regeringens förslag om privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård.

Regeringens förslag var att det ska stå tydligare i lagen att den offentligt finansierade sjukvården får ge hälso- och sjukvård inom ramen för en privat sjukvårdsförsäkring – enbart om principerna om människovärde, behov och solidaritet inte sätts åt sidan.

Utskottet anser att regeringen inte har visat att det på grund av de privata sjukvårdsförsäkringarna görs avsteg från de principer som gäller inom hälso- och sjukvården. Regeringens förslag riskerar snarare att få negativa konsekvenser för tillgängligheten inom den offentliga hälso- och sjukvården, menar utskottet, som inte heller tycker att regeringen har visat att det finns något behov av den här lagändringen.

Enligt regeringen var syftet med förslaget – som bygger på en överenskommelse med Vänsterpartiet – att motverka att det utvecklas ett parallellt sjukvårdssystem där patienter vars vård är offentligt finansierad missgynnas i förhållande till patienter med en sjukvårdsförsäkring.

S, MP och V reserverar sig och vill istället att utskottet säger ja till regeringens förslag.

Tanken är nu att riksdagen ska fatta beslut onsdagen den 31 maj. 

11 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048