Volvia: 50 000 barn åker felvända i bilen

Barnen marscherar baklänges för säkerhets skull. 

Volvias årliga undersökning av barnsäkerhet i bil visar att 21 procent av barnen i åldrarna två–tre år sitter framåtvända i bilen trots att all statistik visar att bakåtvänt åkande är säkrast för mindre barn. I dag på Barnsäkerhetens dag arrangerar Volvia en manifestation där 47 000 barn marscherar baklänges för att påminna om vikten av att sitta säkert i bilen.

Barnsäkerhetens dag ordnas årligen av Volvia Försäkringar tillsammans med NTF. I samband med det genomför man en informationskampanj om hur barn färdas säkrast i bilen.

Som ett led i detta har förskolor runt om i landet baklängesmarscher. Dagen och baklängestemat är uppskattat hos förskolorna och har blivit ett stående inslag på många förskolor, skriver Volvia i ett pressmeddelande.

– Inträffar en bilolycka är små barn extra utsatta då deras kroppar är små och bräckliga medan deras huvuden i förhållande är stora och tunga. I en framåtvänd stol utsätts nacken för våldsamma krafter vid en eventuell krock. En bakåtvänd stol fångar däremot upp kraften bättre och skyddar bättre barnets känsliga huvud och nacke, säger Sofia Bergfors, marknadsansvarig på Volvia Försäkringar, i en presskommentar. 

Volvia Försäkring ingår sedan 2001 i If Skadeförsäkring.

11 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048