Sluta tumma på rättssäkerheten! Svensk Försäkring skriver brev till Bolund och Thedéen

Ett brev betyder så mycket.

Det finns allvarliga brister i regelutformningen på finansmarknadsområdet och det tummas på rättssäkerheten. Det skriver Svensk Försäkring, Bankföreningen, Fondhandlareföreningen och Fondbolagens Förening i brev till finansmarknadsminister Per Bolund och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Syftet med breven är att fästa uppmärksamheten på återkommande brister i EU-regelutformningen på finansmarknadsområdet – brister som enligt branschorganisationerna summerar ihop till ett demokratiskt underskott.

I breven sägs att det tummas på rättssäkerheten hos såväl Finansdepartementet som Finansinspektionen bland annat på grund av den bristande dialogen med branschen och andra intressenter, bristande konsekvensbeskrivningar av hur nya regler påverkar olika delar av samhället samt för korta tider för genomförande av regelverken.

Per Bolund och Erik Thedéen får fyra konkreta förslag på hur regelprocesserna kan förbättras och delaktigheten i EU-frågor bli större:

1. Inled regleringsärendena när de för Finansinspektionens vidkommande initieras på EU-nivå med att utreda och överväga svenska problemformuleringar, lösningsalternativ och konsekvenser.

2. Formalisera – med stöd av myndighetsinterna riktlinjer – bruket av referensgrupper för samråd med intressenter från det att lagstiftningsärendena startas på EU-nivå, för återkommande dialog om i
synnerhet viktigare sakfrågor.

3. Säkerställ att företag och andra som ska tillämpa regelverken får rimliga anpassningstider innan reglerna ska tillämpas.

4. Publicera hos Finansinspektionen gällande EU-regler inom finansmarknadsområdet på ett lättillgängligt sätt.

25 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048