Skatterättsnämnden: Pension från FN blir inte skattebefriad

En pension utbetald från en FN-fond ska beskattas på samma sätt som en pensionsutbetalning från en svensk pensionsförsäkring. Det skriver Skatterättsnämnden i ett färskt beslut. Både den skattskyldige och Skatteverket har överklagat beslutet. 

Det blir inte skattefrihet för pension utbetald från FN:s pensionsfond United Nations Joint Staff Pension Fund. Istället ska den beskattas på samma sätt som en utbetalning från en svensk pensionsförsäkring, enligt ett färskt beslut i Skatterättsnämnden. 

Nämnden slår också fast att inte heller utbetalda engångsbelopp i samband med att anställningen avslutas är skattefria. 

Ärendet gäller en anställd på FN:s flyktingkommission UNHCR som nu gått i pension. Hans tjänsteinkomster har varit skattebefriade. Han menade i sin frågeställning till nämnden att FN-fonden inte var att likställa med en svensk pensionsförsäkring eftersom villkoren skiljer sig åt på vissa punkter.

Men det tyckte däremot nämnden i sitt svar: 

– Eftersom villkoren ligger i linje med de svenska kvalitativa kraven får pensionsplanen huvudsakligen anses uppfylla pensioneringsändamålet trots möjligheten till utbetalning av ett engångsbelopp, heter det i Skatterättsnämndens motivering. 

Nämnden hänvisar även till att Högsta Förvaltningsdomstolen gjort en liknande bedömning tidigare när det gäller utbetalningar från FN:s pensionsfond. 

Här kan du läsa hela beslutet. 

1 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048