Folksam: Allt fler sjuka utomlands – men vet inte vart de vänder sig

Allt fler svenskar behöver uppsöka sjukvård utomlands. Samtidigt vet många inte vart de ska vända sig om de blir sjuka på semestern, visar en ny undersökning från Folksam.

Folksam bedömer att det ökade antalet skador utomlands de senaste åren har att göra med den allmänna trenden att allt fler reser under längre perioder och allt högre upp i åldrarna.

– Bland våra kunder kan vi se att det framför allt är yngre seniorer som har höga skadekostnader utomlands. Samtidigt har vi sett att många inte vet vart de ska vända sig när de blir sjuka eller skadade på sin resa. Det märks inte minst i den undersökning vi nu gjort där det framgår att sex av tio vänder sig fel, säger Hélène Mood, chef för utlandsskador på Folksam, i en presskommentar.

Undersökningen visar på att svenskarna i första hand vänder sig till reseledaren eller till hotellreceptionen om de behöver uppsöka läkarvård – istället för att ringa SOS International, Falck Global Assistance eller sitt försäkringsbolag.

Folksam menar att detta är ett problem då många resenärer därmed inte får rätt vård sett till kvalitet och pris.

– Att så många som sex av tio i första hand vänder sig till hotellet, reseledaren eller en taxichaufför måste jag säga är ett underbetyg till försäkringsbranschen. Här måste vi bli bättre på att informera vad som gäller om man skadar sig i utlandet. Vi engagerar oss i den här frågan då det är viktigt att kunderna känner sig trygga med vart de ska vända sig om de behöver läkarvård utomlands, säger Hélène Mood.

20 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048