Skandia: Svenska folkets optimism är rekordhög!

Inte någon gång sedan Skandias startade sitt Plånboksindex 2013 har hushållens optimism varit så hög! Däremot är det tydligt att Riksbankens stimulanser inte ökar konsumtionen – istället är sparviljan hög.

Svenska folket har med andra ord redan har möjlighet att konsumera det de vill – och man väljer i stället att spara i ladorna.

– En naturlig konsekvens av ökad optimism brukar vara att hushållen öppnar plånboken och konsumerar men detta sker inte trots att optimismen är den högsta sedan mätningarna började 2013. Det är ett speciellt läge med skyhög optimism och hög sparvilja, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, i en presskommentar.

I grunden är det positivt att hushållen bygger upp ett sparande inför framtiden, menar Skandia. Det handlar om att klara av sin boendekostnad i form av högre framtida räntor och amorteringar, men också om att spara till pensionen och att säkra ett ekonomiskt tryggt liv.

– En orsak till att hushållen väljer att spara kan vara att de fått så pass mycket mer i plånboken de senaste åren och därmed är konsumtionsbehovet mättat. Utrymmet som finns läggs hellre på ökat sparande och på framtida konsumtion, säger Maria Landeborn i Skandias pressinformation.

Här kan du ta del av hela Skandias rapport. 

21 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048