Trygg-Hansa: Barn med funktionsnedsättning får inte stöd nog

• Alexandra Gahnström, Trygg-Hansa

Åtta av tio föräldrar till barn med NPF – neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – är missnöjda med det stöd deras barn får i skolan. Det visar en ny undersökning som genomförts av Riksförbundet Attention och Trygg-Hansa.

Idag lever mellan fem och sju procent av barn och ungdomar i Sverige med någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, till exempel ADHD och autismspektrumtillstånd. 

I Trygg-Hansa och Riksförbundet Attentions undersökning, som besvarats av drygt 1 800 föräldrar bland Attentions medlemmar, svarar drygt sju av tio föräldrar (71 procent) att deras barn under det senaste året varit frånvarande av andra skäl än sjukdom eller beviljad ledighet. Femton procent av barnen har varit borta från skolan i minst fyra veckor, i vissa fall upp till ett år eller ännu längre. De främsta orsakerna till barnets frånvaro upplevs vara att barnet inte orkade med skolarbetet (66 procent), bristande stöd i undervisningssituationen (61 procent) och otillräcklig kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (61 procent).

– Lärarna får tyvärr inte de verktyg de behöver för att kunna säkerställa att alla elever, även de med diagnos, får det stöd de har rätt till. Hela 77 procent av föräldrarna i vår undersökning bedömer att ’mer kunskap i skolan om NPF’ hade kunnat förebygga deras barns frånvaro. Det är hög tid nu att agera för att vända denna dystra trend, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i en presskommentar.

På onsdag i nästa vecka anordnar Trygg-Hansa seminariet ”Saknad – hur får vi unga med diagnos att gå till skolan?” i samband med Almedalsveckan i Visby. 

28 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048