Trygg-Hansa kräver mer information om KKV:s anklagelser

Vad har vi gjort för fel? Trygg-Hansa går nu till domstol för att ta del av Konkurrensverkets misstankar mot de försäkringsbolag som anklagas för att ha medverkat i riggade upphandlingar. 

Bakgrunden är den utredning som Konkurrensverket arbetar med, där man misstänker att företag i Söderberg & Partners-gruppen har agerat otillbörligt i samband med upphandlingar av kommunförsäkring. Konkurrensverket har efter domstolsbeslut genomfört en rad gryningsräder mot försäkringsbolag i Sverige; Protector, AIG, Folksam, Länsförsäkringar, Trygg-Hansa och If. 

KKV skrev i samband med gryningsräderna att man fått information från personer i försäkringsbranschen om hur det påstådda samarbetet fungerade och vilka företag som var inblandade. Enligt KKV finns incitament hos förmedlarbolagen att styra upphandlingarna mot de företag som ger högst provision, och KKV menade att de uppgifter man har fått indikerade att en sådan styrning har skett på ett systematiskt sätt. Enligt KKV hade personal från Söderberg & Partners-bolaget S & P Assurans AB haft möten med försäkringsbolag där man informerat om hur man ligger till i upphandlingen och hur mycket man behöver sänka sina bud för att vinna, alternativt om det var möjligt att ligga kvar på den ursprungliga premienivån och ändå vinna. 

Trygg-Hansa har nu ilsknat till mot Konkurrensverkets agerande.

Framförallt vänder man sig emot att Konkurrensverket inte har velat ge ut all information om vad misstankarna består i, utan bara har visat Trygg-Hansa en version av anklagelserna där en stor del av materialet är sekretessbelagt. 

Trygg-Hansa har därför vänt sig till domstol för att få ta del av det fullständiga innehållet i Konkurrensverkets anmälan till domstol, i samband med gryningsräderna. Trygg-Hansa vill att kammarrätten fattar beslut skyndsamt i ärendet.  

Du som är Sak & Liv Premium-abonnent kan klicka här för att ta del av hela Trygg-Hansas överklagande. 

29 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048