Nya modernare placeringsregler för 1–4 AP-fonderna

De sex partierna i Pensionsgruppen har kommit överens om förslag på ändrade placeringsregler och en moderniserad styrning av hållbarhetsfrågor i förvaltningen för Första–Fjärde AP-fonderna.Ambitionen är att de nya reglerna ska börja tillämpas under 2018. I dag skickar Finansdepartementet ut förslagen på remiss.

Förslaget innebär större frihet när det gäller placeringarna, så att en större andel av placeringarna än idag kan placeras utanför börsen. Begränsningen av onoterade värdepapper tas bort och ersätts av en högsta andel illikvida tillgångar. 

Samtidigt sänks kravet på räntebärande värdepapper. Andelen räntebärande värdepapper med låg kredit- och likviditetsrisk sänks från 30 till 20 procent. 

– Över tid förändras placeringsmönster och därför behöver vi även se över Första–Fjärde AP-fondernas placeringsmandat, säger finansmarknadsminister Per Bolund i en kommentar i ett pressmeddelande.

I förslaget ingår ett förstärkt regelverk kring fondernas hållbarhetsarbete. Fokus på hållbarhet skrivs för första gången in i lagstiftningen och kopplingen till de svenska miljömålen och internationella överenskommelser tydliggörs.

Här kan du ta del av den promemoria som skickas ut på remiss!

7 juli, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048