Skandiabanken: Anpassning till nya regler sänkte resultatet 2Q

Skandiabankens intäkter under andra kvartalet sjönk något till 246 (248) miljoner kronor, jämfört med motsvarande period 2016. Rörelseresultatet minskade till 49 (70) miljoner kronor, framförallt på grund av projekt för att anpassa banken till nya regelverk.

Det framgår av bankens kvartalsrapport i dag på morgonen. 

Johanna Cerwall, Skandiabankens VD, har lämnat följande presskommentar:

– Svensk och internationell ekonomi har under året stärkts samtidigt som räntor fortfarande är låga. Börsutvecklingen har varit positiv vilket inneburit högre fond- och aktieförmögenheter för våra kunder. Våra kunders samlade förmögenhet i form av aktier, fonder och inlåning är nu uppe i 69 miljarder kronor.

– Det senaste halvåret har inneburit en fortsatt positiv utveckling i banken. Vi kan uppvisa nettoinflöden i vår fondaffär, som tillsammans med den goda börsutvecklingen har lett till att provisionsnettot har ökat under det första halvåret vilket är mycket glädjande. Bolånetillväxten har dämpats något i jämförelse med föregående år.

– Rörelseresultatet för det andra kvartalet uppgick till 49 miljoner kronor vilket är något lägre än föregående kvartal till följd av högre kostnader, främst för regelverksprojekt. Ackumulerat för det första halvåret uppgår rörelseresultatet till 119 miljoner kronor. Räntenettot har utvecklats positivt till följd av en förbättrad räntemarginal.

– Sammanfattningsvis är jag nöjd med halvårsresultatet som är högre än motsvarande period föregående år.

– Utifrån ett omvärldsperspektiv kan jag konstatera att vår bransch står inför stora omvälvningar med nya aktörer och nya regelverk som stöper om marknaden. Effekterna skapar nya kundbeteenden och interaktioner som vi inte tidigare har sett. Transparens är och kommer bli en ännu viktigare parameter när kundernas krav på flexibla och användarvänliga tjänster ökar. Vi ser med tillförsikt på denna utveckling men samtidigt finns det utmaningar med att ingen vet hur banklandskapet kommer att se ut om bara ett par år. Vi är väl rustade att möta marknadens och kundernas framtida krav.

 

20 juli, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048