Trygg-Hansa förlorade i domstol om rätten att läsa KKV:s ansökan

Nej, Trygg-Hansa har inte rätt att ta del av hela Konkurrensverkets ansökan till Patent- och marknadsdomstolen om att genomföra en gryningsräd hos bolaget. Det framgår av en färsk dom från Kammarrätten i Stockholm.

Konkurrensverket begärde i juni tillstånd från Patent- och marknadsdomstolen att få genomföra en så kallad gryningsräd hos Trygg-Hansa. Räden hos Trygg-Hansa var ett led i att undersöka misstänkt samarbete i försäkringsbranschen i anslutning till offentliga upphandlingar av försäkringstjänster. 

Undersökningen i Trygg-Hansas lokaler genomfördes den 16 juni. Dessutom beslutade Konkurrensverket om förseglingar av visst material fram till den 7 juli, medan genomgången av materialet pågick. 

Varför genomfördes då gryningsräden? Det vet vi inte riktigt. Delar av Konkurrensverkets ansökan till domstol bedömdes omfattas av sekretess.

Det tyckte Trygg-Hansa var fel. Med hänvisning till rätten till partsinsyn, överklagade Trygg-Hansa beslutet om att sekretessbelägga delar av ansökan till domstol. 

Nu har domen fallit. Domstolen ger inte Trygg-Hansa rätt, utan anser att det är av synnerlig vikt för den pågående utredningen att bolaget inte i det här skedet tar del av de sekretessbelagda delarna av KKV:s ansökan.  

När det gäller bilagorna till ansökan återförvisar domstolen frågan till Konkurrensverket.

Här kan du som är abonnent på Sak & Liv Premium ta del av hela domen i kammarrätten. 

16 augusti, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048