Se upp för bilvraken! If varnar för import av stormskadade fordon

Varning för vattenskadade bilar från stormarnas USA! If skriver i dag att stormskadade bilar kan importeras till Sverige – vilket innebär stor risker. If menar till och med att bilarna kan vara livsfarliga, och vill nu få till hårdare regler för bilimport i Sverige.

Ingen har väl missat hur stormarna Harvey och Irma har påverkat Karibien och USA på senare tid.

If menar nu att det finns risk att bilar som fått allvarliga vattenskador exporteras till EU och får godkända papper här. Bilarna hamnar sedan i Sverige där de säljs, utan att det framgår att de har omfattande skador, varnar If.

De stormskadade bilarna saknar ofta grundläggande säkerhetsutrustning som airbags och fungerande bromsar. Instrumentpanelen kan vara manipulerad så att varningslamporna inte fungerar aldrig tänds, eller att det felaktigt ser ut att finnas airbag.

Ofta är det organiserade ligor som ligger bakom bilbedrägerierna. De dyrare märkena – som BMW, Mercedes, Audi och Volvo – dominerar bluffmarknaden. 

– Tyvärr är det inte första gången vi riskerar att få in dränkta och således högriskbilar till Sverige. Det har skett i minst ett par omgångar sedan millennieskiftet. Efter stormarna Sandy och Katrina fanns det hundratusentals vattenskadade bilar i USA. Bedragarna har upptäckt att det går att sälja såna här bilar till Europa. Många svenska bilköpare hör till de som råkat illa ut de senaste åren, säger Dan Falconer, motorexpert på If, i en presskommentar.

If önskar att det görs en mer effektiv ursprungskontroll av importerade bilar.

– Vi har till exempel via Trafikförsäkringsföreningen arbetat aktivt gentemot Transportstyrelsen med att få myndigheten att registrera/markera i Vägtrafikregistret bilar som har sitt ursprung utanför EU/EES. Det skulle försvåra för bedragarna. Men Transportstyrelsens ställningstagande var och är att risken för att det skulle anföras handelshinder är så pass stor att man inte är beredd att ta det steget, säger Dan Falconer.

7 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048