Så dissar Svensk Försäkring regeringens budgetproposition

• Anna Pettersson Westerberg, chefsekonom på Svensk Försäkring

I sin kommentar till regeringens budgetproposition, pekar Svensk Försäkring på de negativa konsekvenserna av höjd skatt på privata sjukvårdsförsäkringar och den höjda schablonskatten på ISK och kapitalförsäkringar. 

Anna Pettersson Westerberg, chefsekonom på Svensk Försäkring, beklagar i sin kommentar att regeringen går vidare med förslaget om utökad beskattning av privata vårdförsäkringar:

– Många arbetsgivare tar ett särskilt ansvar för sina anställda så att de snabbt kan komma tillbaka i arbete vid sjukdom, genom att teckna privata sjukvårdsförsäkringar. Företagarna vet samtidigt att de uppnår ett uthålligt arbetsliv för sina anställda genom en välfungerande arbetsmiljö.

– Det finns ingen rimlighet i vad staten subventionerar och inte via arbetsgivarna. Varför tycker regeringen och vänsterpartiet att det är rimligt att exempelvis skattesubventionera gymkort till anställda, medan man väljer att förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar. Kostnaden för privata sjukvårdsförsäkringar borde snarare vara avdragsgill för arbetsgivaren och likställas med gymkort. När det bidrar till förbättrad hälsa och arbetsmiljö, fortsätter Anna Pettersson Westerberg.

När det gäller det tidigare aviserade förslaget om höjd skatt på sparande genom att schablonintäkten på kapitalförsäkringar och investeringssparkonton höjs med 0,25 procentenheter, konstaterar Svensk Försäkring att schablonintäkten nu höjts med 1 procentenhet, om man räknar in den höjningen som genomfördes 2016.

– Många gånger saknas ett intresse hos enskilda för att ta komplexa finansiella beslut. En höjd skatt på eget sparande ger en tydlig signal om att ett eget sparande inte är viktigt samtidigt som lån är fortsatt subventionerat. Oavsett hur liten regeringen menar att skattehöjningen är så är signalen tydlig: Låna gärna, men låt bli att spara, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, i sin kommentar. 

Svensk Försäkring påpekar att det finns 3,6 miljoner kapitalförsäkringar i dag, vilket visar att det är en sparform som tilltalar många – människor i olika samhällsklasser och med olika inkomster.

 
20 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048