Lagförslag i dag gör det enklare att föra över premiepension

I dag på morgonen meddelade regeringen att man har lagt fram en proposition till riksdagen om förenklingar av överföring av premiepensionsrätt mellan makar. 

Förslagen om förenklingar av överföring av premiepension är en del av Pensionsgruppens handlingsplan för jämställda pensioner.

I propositionen föreslås att reglerna för överföring av premiepensionsrätt förenklas genom att anmälan ska kunna göras elektroniskt. Det ska också räcka med att givaren anmäler överföringen. Samtidigt förlängs tidsfristen för att anmäla. 

– Kvinnor har 30 procent lägre pensioner än män och det krävs åtgärder på flera håll för att komma åt det. Att underlätta överföring av premiepension är ett litet men viktigt steg i riktningen mot mer jämställda pensioner, säger socialminister Annika Strandhäll i en presskommentar.

I samma propositionen finns också regler om mer flexibla regler i stödet närståendepenning. 

Inom pensionssystemet finns i dag en gammal förmån som heter hustrutillägg. Detta tillägg förslås avskaffas, eftersom att det inte längre finns någon som får hustrutillägg och förmånen inte längre kan beviljas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

21 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048