Pensionsmyndigheten: Allt färre har grundskydd i pensionen

Andelen pensionärer med grundskydd – garantipension, bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd – minskar över tid. Störst är minskningen bland kvinnor, visar en studie som Pensionsmyndighetens analysavdelning presenterade nyligen. 

Andelen ålderspensionärer med grundskydd är enligt analysen högst äldre pensionärer.

Yngre ålderspensionärer generellt har högre inkomstgrundad pension jämfört med äldre pensionärer. Minskningen av andelen med något grundskydd förklaras främst av att färre pensionärer har garantipension.  

– Något förenklat kan man säga att antalet pensionärer med garantipension som tillkommer under ett år är färre än antalet som avlider, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten, i en presskommentar.

Pensionärer med bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd har blivit färre över tid. För utrikesfödda har den däremot ökat. 

I studien beskrivs individernas allmänna pensioner och pensionsrelaterade grundskyddsförmåner brutto. Studien beaktar inte skatt på pensionen. Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd beräknas utifrån hushållets inkomster och förmögenhet. 

Här kan du ta del av hela Pensionsmyndighetens analys. 

25 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048