Pensionsmyndigheten får 30 Mkr för information om pension

Paul Larsson, kundmöteschef vid Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten föreslås i budgetpropositionen för 2018 att få 30 miljoner kronor för att informera allmänheten om pension om betydelsen av ett längre arbetsliv. 

I flera år har myndigheten haft ett informations- och konsumentuppdrag om att informera allmänheten och höja kunskapen om pension. Uppdraget har inneburit att informera om pensionen, vilka faktorer som påverkar pensionens storlek, hur stor pensionen kan antas bli och tydliggöra vilka konsekvenser olika val kan få för pensionen. 

Budgetpropositionen för 2018 föreslår att att detta uppdrag utökas och förlängs. Enligt regeringen behöver Pensionsmyndigheten arbeta mer med att nå de individer som har lägst kunskap och intresse för pensionsfrågor, och att göra mer uppsökande verksamhet.

– Fler måste ha kunskap om hur pensionen påverkas positivt av ett längre arbetsliv och negativt av exempelvis deltidsarbete och att gå i pension tidigt, säger socialminister Annika Strandhäll i en presskommentar.

– Pensionsmyndigheten gör ett väldigt bra arbete som behöver växlas upp. Det är oroväckande att bara 35 procent känner till att det antal år man arbetar påverkar storleken på pensionen. Du ska inte behöva gå och tänka på din pension hela tiden, men det är viktigt att man förstår grunderna i pensionssystemet och framför allt var man ska vända sig för att få information.

25 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048