Trygg-Hansa vill krossa myten om fredag den 13:e som olycksdag

Filmaffisch som ger en överdriven bild av fredag den 13:e. 

Ny statistik visar det inte stämmer att det är fler skador fredag den 13:e än andra dagar. Det skriver Trygg-Hansa i ett pressmeddelande i dag. 

Tidigare i veckan skrev If i ett pressmeddelande att statistiken visar att antalet olyckor stiger med 8 procent jämfört med andra fredagar, när det är fredag den 13:e.  

Det tillbakavisar Trygg-Hansa bestämt.

Trygg-Hansa har analyserat skadeanmälningar de senaste sju åren och jämfört antal skador som sker på fredagar i relation till fredagar som infaller den 13:e. Enligt Trygg-Hansas statistik sker det i de flesta fallen färre skador under fredag den 13:e jämfört med andra fredagar. Exempelvis sker det 5 procent färre kollisioner och 13 procent färre vattenskador denna dag.

– Fredagen den 13:e skiljer sig inte märkbart i skadestatistiken jämfört med andra fredagar. Förutom att slå hål på orosmyten om fredag den 13:e kan vi genom att titta på skadestatistik även förstå vår samtid, se trender och arbeta skadeförebyggande vilket vi hoppas kan hjälpa människor att skingra eventuell oro, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i en presskommentar.

Statistiken visar dock på en viss skillnad över landet. Skåningar tycks ha mindre otur (-4,6 procent) än boende i Stockholm (+1,7 procent), Norrland (+3 procent) och Västra Götaland (+4,5 procent).

Det verkar också som om drulleskador är överrepresenterade i skadestatistiken fredag den 13:e. Mobiltelefon, glasögon och dator är de vanligaste drulleärendena. När det gäller mobiltelefoner handlar det bland annat om att de tappas i toaletten eller hamnar i diskmaskinen.

12 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048