19 organisationer kräver grönare profil på AP-fonders placeringar

Skärp AP-fondernas regler! 19 frivilligorganisationer uppmanar finansmarknadsminister Per Bolund att öka kraven på AP-fonderna att uppfylla Sveriges internationella åtaganden. 

AP-fonderna måste respektera Sveriges internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, miljö och klimat. Det skriver 19 frivilligorganisationer – bland andra Amnesty International och Greenpeace – i en debattartikel i dag i Göteborgs-Posten. 

I debattartikeln – som riktar sig till sägs att förslaget om nya placeringsregler för AP-fonderna innehåller flera viktiga förbättringar jämfört med dagens regelverk.

– Men många av dessa förbättringar riskerar att undergrävas om det inte läggs till ett tydligt krav att fonderna måste respektera Sveriges internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, miljö och klimat, heter det i artikeln.

Författarna till debattartikeln pekar på att AP-fonderna under en tioårsperiod dubblerat sina innehav i bolag med starka kopplingar till kärnvapen, att AP-fonderna har investeringar i flera kontroversiella gruvbolag och att AP-fonderna fossila reserver som motsvarar potentiella utsläpp tio gånger större än hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp.

– Lagen bör tydliggöra att Sveriges internationella åtaganden är grundläggande förutsättningar för AP-fondernas kapitalförvaltning och att de utgör ramarna inom vilken fonderna kan maximera sin avkastning. Utan denna grundförutsättning är risken att vi även i fortsättningen får se investeringar som undergräver dessa åtaganden, menar undertecknarna.

Det här är organisationerna vars företrädare har undertecknat debattartikeln: Amnesty International, Forum Syd, Greenpeace, Latinamerikagrupperna, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Svenska läkare mot kärnvapen, Sveriges Konsumenter, Afrikagrupperna, Emmaus Stockholm, FairAction, FIAN Sverige, Fonden för mänskliga rättigheter, Fossil Free Sverige, Föreningen Ordfront, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Jordens Vänner, Klimataktion, Svenska missionsrådet och Swedwatch. 

Här kan du läsa hela debattartikeln

23 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048