Äntligen! Bromsen försvinner – pensionerna upp 1 % nästa år

Pensionsmyndigheten beräknar att inkomst- och tilläggspensionerna ökar med 1 procent under nästa år. Dessutom upphör balanseringen – den så kallade bromsen – i pensionssystemet.

Balanseringsperioden inleddes under 2010, och avslutas alltså nu åtta år senare. När balanseringsperioden nu upphör får inkomstpensionerna det värde de skulle ha haft helt utan balansering. 

Räntan på pensionsspararnas inkomstpensionskonton i nästa orange kuvert väntas nästa år bli 2,6 procent.

Garantipensionen – liksom värdet av de flesta tjänstepensioner – bestäms av prisbasbeloppet vilket ökar med 1,6 procent 2018.

– Genom höjt bostadstillägg och sänkt skatt blir det en kraftig höjning av pensionen, netto efter skatt, för de med bostadstillägg och boendekostnad över 5 000 kronor per månad. Det rör sig om höjningar netto på mellan 500–1 000 kronor per månad, eller mellan fem och sju procent, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, i en presskommentar. 

Pensionshöjningarna får olika betydelse för olika inkomstgrupper.

Cirka 330 000 pensionärer med ingen eller låg inkomstpension och som har garantipension och eller bostadstillägg får cirka 1,6 procents ökning av sin allmänna pension. Till detta kommer höjt tak för bostadstillägg och lägre skatt för pensionärer.

440 000 pensionärer med som delvis har garantipension får en höjning av summan av inkomst- och garantipension mellan 1,0 och 1,6 procent. Även för denna grupp har det betydelse att taket höjs för bostadstillägg och att skatten sänks för pensionärer.

Majoriteten av pensionärerna, drygt 1,4 miljoner, har varken garantipension eller bostadstillägg De får sin inkomstpension höjd med 1,0 procent och kan även glädjas åt lägre skatt för pensionärer.

24 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048