Regeringen utesluter inte förslag på höjd pensionsålder 2018

Vi har visserligen inte någon officiell pensionsålder i Sverige, även om många fortfarande uppfattar 65 år som den normala pensionsåldern. Men vi har en rad olika åldersgränser som påverkar tidpunkten då folk går i pension. Nu meddelar regeringen att vissa av dessa åldersgränser kan komma att höjas under nästa år. 

Frågan om höjda pensionsåldrar har diskuterats länge och väl. År 2011 tillsattes en utredning i frågan, och sedan dess har diskussionerna pågått i Pensionsgruppen utan några synbara resultat. 

Men kanske kan det komma att röra på sig inom kort. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll uttalade sig i går måndag om att det inte är uteslutet att ett förslag om höjda pensionsåldrar kan komma före valet, det vill säga under nästa år. 

En av de förändringar som diskuteras är höjd lägsta pensionsålder för allmän pension, från 61 till 63 år. En annan gräns som diskuteras är att arbetsgivare inte ska kunna säga upp anställda förrän vid 69 års ålder. I dag gäller Lagen om anställningsskydd upp till 67 års ålder. 

Enligt Dagens Nyheter, som skriver om ämnet i dagens tidning, står arbetsmarknadens parter i princip bakom dessa förändringar – med undantag för Svenskt Näringsliv som inte vill se LAS-gränsen flyttad uppåt till 69 år.  

 

24 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048