Pensionärer positivt överraskade av pensionen

Maria Landeborn

Novus har på uppdrag av Skandia undersökt hur pensionärer och blivande pensionärer ser på tryggheten i pensionssystemet. Många är tveksamma före pensionen. Men efter pensioneringen är de betydligt mer positiva.

Undersökningen Seniorbarometern 2017 visar att kvinnor har en mer pessimistisk syn på pensionen än män, framför allt när det gäller de ekonomiska möjligheterna att leva det liv man önskar. Färre än 6 av 10 kvinnor tror att de kommer att kunna leva det liv de vill som pensionärer, jämfört med drygt 7 av 10 bland männen.

– Det finns flera anledningar till att kvinnor i högre grad anser att pensionssystemet inte ger en trygg försörjning. Kvinnor har i genomsnitt lägre lön än män vilket leder till lägre pension, dessutom är det vanligare att kvinnor arbetar deltid och är hemma långa perioder med barn. Även det straffas i pensionssystemet och begränsar möjligheten att leva det liv man önskar som pensionär, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn i ett pressmeddelande.

Men skillnaden mellan män och kvinnor är inte lika stor som skillnaden mellan hur man ser på pensionen innan man fått den och efteråt. Det ser ut som att pensionens storlek är en positiv överraskning för många.

Av de blivande pensionärerna var det bara 55 procent som helt eller delvis instämde med påståendet ”Jag har/kommer att ha ekonomiska möjligheter att kunna leva det liv jag vill som pensionär”. Men av de tillfrågade som hade pensionerats var det hela 76 procent som instämde.

När det gällde påståendet ”Pensionssystemet som helhet ger en trygg försörjning som pensionär” var det bara 27 procent av de blivande pensionärerna som instämde, medan av de faktiskt pensionerade var det 49 procent.

Att bara hälften av pensionärerna anser att pensionssystemet ger en trygg försörjning är förstås ingenting som någon kan vara glad över. Det visar sig också att i runda tal 70 procent av både blivande och nuvarande pensionärer instämmer i påståendet ”Man behöver arbeta extra som pensionär för att kunna ha en god levnadsstandard”.

2 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048