Svensk Försäkring: Ingen ska missgynnas av en kapitalflytt

Gärna skäliga och transparanta flyttavgifter, men först måste man ta hänsyn till försäkringsbolagens olika förutsättningar. Möjlighet att flytta kapital till en befintlig försäkring är bra, men det hade varit ännu bättre med möjlighet till delflytt. Svensk Försäkring har lämnat sitt remissvar på Finansdepartementets promemoria om en effektivare flytträtt för försäkringssparande.

I Finansdepartementets promemoria föreslås begränsningar av avgiftsuttaget vid återköp och flytt av försäkring. Det gäller dels avgifter för administrativ hantering av återköpet eller flytten, dels uttaget av kvarstående anskaffningskostnader.

I remissvaret ber Svensk Försäkring att det klargörs hur förslagen förhåller sig till bland annat kontributionsprincipen och principer för avgiftssättningen i ingångna försäkringsavtal. Svensk Försäkring föreslår att begränsningen när det gäller uttaget av kvarstående anskaffningskostnader bestäms till tio år, men skriver också att försäkringsföretagen har olika verksamhetsförutsättningar och att medlemmarna inte är eniga om tidsbegränsningens längd.

– En flytt måste vara rättssäker för alla inblandade, vilket inbegriper att varken de kunder som flyttar eller de som stanna kvar ska missgynnas. Försäkringsföretagens olika verksamhetsformer och produktutbud innebär att de ställs inför olika utmaningar för att kunna upprätthålla denna rättssäkerhet om förslagen blir verklighet, säger Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring, i ett pressmeddelande.

I promemorian föreslås också ändringar i den så kallade skatterättsliga flyttregeln som innebär att det nu även ska bli möjligt med flytt till en befintlig försäkring. Vidare föreslås att begreppet försäkringstagare stryks ur regeln för att skatterättsligt möjliggöra för flytt in i försäkringar som är tecknade av en annan än den ursprungliga försäkringstagaren. 

– Svensk Försäkring välkomnar ändringarna, men beklagar att förslagen inte också omfattar delflytt. Vi vill även framhålla att frågan om hinder i civilrätten mot flytt inte blir löst i och med att begreppet försäkringstagare stryks ur den skatterättsliga flyttregeln, säger Johan Lundström.

Svensk Försäkring föreslår också en möjlighet till ”utbetalningspaus” under de första fem åren. Med förslagen går en sådan paus att åstadkomma via flytt, men en flytt behöver av andra anledningar inte alltid vara det bästa alternativet om syftet egentligen är att pausa utbetalningarna.

2 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048