ARN: Moderna ska ersätta förlorat guldsmycke värt 90 000 kr

• Försäkringstagaren förlorade ett guldsmycke värt 90 000 kronor, som Moderna nu tvingas ersätta (smycket på bilden är inte identiskt med det förlorade smycket.)

Moderna Försäkringar ska lämna skadeersättning till en försäkringstagare som förlorat ett guldsmycke värt 90 000 kronor. Det framgår av ett beslut från Allmänna reklamationsnämnden. 

Den 19 oktober 2015 reste försäkringstagaren med tunnelbana i Stockholm för att äta lunch med några goda vänner. 

Runt halsen hade hon på sig ett guldsmycke värt 90 000 kronor, fäst i en kraftig snodd med lås. 

I samband med lunchen insåg hon att hon förlorat smycket, och drog slutsatsen att någon måste ha tagit det under tunnelbanefärden. 

Men när hon anmälde förlusten till sitt hemförsäkringsbolag Moderna, vägrade de att lämna ersättning för smycket med hänvisning till att hon inte kunde säga exakt när smycket försvann. Moderna hänvisade också till att snodden som smycket var fäst vid inte var lämpligt för ett så dyrbart föremål. 

Försäkringstagaren vände sig då till Allmänna reklamationsnämnden, som i sitt beslut konstaterar att det inte framkommit några skäl att betvivla att försäkringstagaren blivit av med halssmycket under resan. Nämnden konstaterar också att hon drabbats av en plötslig och oförutsedd händelse i försäkringsvillkorens mening, och rekommenderar därför Moderna att ersätta kunden med 90 000 kronor för halssmycket. 

20 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048