Swedbank: Svenska folket vill betala mer till allmän pension

Betala mer i avgift till den allmänna pensionen! Det var det vanligaste svaret när Swedbank frågade svenska folket vad man vill göra för att höja nivån på pensionen. 

En tredjedel av de tillfrågade vill öka de framtida pensionerna genom mer pengar in till det allmänna pensionssystemet. Det görs antingen genom höjda avgifter eller genom höjd pensionsålder. Om man arbetar fler år blir ju inbetalningarna till systemet högre.

– När vi frågar framtida pensionstagare på vilket sätt de vill att pensionerna ska öka svarar flest, en tredjedel, att de vill öka insättningarna till allmän pension, det vill säga genom högre skatter eller höjd pensionsålder, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna.

I valet mellan höjda skatter eller höjd pensionsålder för att öka de allmänna pensionerna väljer över hälften (56 procent) höjda skatter och en knapp fjärdedel (23 procent) höjd pensionsålder.

Lite mer än var fjärde tillfrågade vill öka avsättningarna till tjänstepension. Knappt var femte tycker att individen själv bör ta ett större ansvar och spara själv.

Här hittar du mer information om Swedbanks undersökning. 

22 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048