If: Var fjärde förare under 34 år sms:ar när de kör bil

Nästan var fjärde bilförare under 34 år sms:ar samtidigt som man kör bil. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If, som passar på att välkomna den nya lagstiftningen som gör det förbjudet att ha en mobiltelefon i handen vid körning.

Fortfarande är det många som ägnar sig åt andra aktiviteter medan de kör bil.

En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att 24 procent av bilförarna mellan 18 och 34 år ibland sms:ar medan de kör. Undersökningen visar också att var tredje bilförare pratar utan handsfree, samt att många även gps-navigerar på sin mobil medan de kör.

Från den 1 februari blir det ett förbjudet för att hålla en mobiltelefon i handen vid körning. Den som sitter bakom ratten förbjuds med andra ord att sms:a, rattsurfa eller tala i telefon utan handsfree.

– Det är ett mycket välkommet beslut – den som kör bör koncentrera sig på vägen och låta mobilen ligga, säger Dan Falconer, motorexpert på If, i en presskommentar.

Här kan du läsa mer om undersökningen. 

7 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048