Pensionsmyndigheten ska hitta de försvunna pensionspengarna

Pensionsmyndigheten får regeringens uppdrag att fortsätta att jaga de pensionspengar som försvunnit ur premiepensionsfonder till földj av olika skandaler. Det framgår av regeringens regleringsbrev för myndigheten som offentliggjordes i dag. 

Pensionsmyndigheten ska enligt regleringsbrevet för 2018 redovisa vad som gjorts för att få tillbaka de pengar som saknas till följd av de oegentligheter som skett på inom premiepensionssystemet, och vilka förändringar myndigheten gjort för att bättre kunna granska och kontrollera fondbolag – och hur konsumentskyddet har stärkts.

– Pensionssystemet ska vara tryggt och säkert för alla, men efter de senaste årens skandaler har Pensionsmyndigheten tvingats göra ett jättejobb för att jaga svenska pensionspengar i både Luxemburg och Malta. Så ska det inte vara. Därför kommer vi att skapa ett nytt tryggt och upphandlat premiepensionssystem där sådant här helt enkelt inte kan ske, säger socialminister Annika Strandhäll.

Av regleringsbrevet framgår också att myndighetens resurser för pensionsinformation utökas till 30 miljoner kronor. Pensionsmyndigheten ska återkoppla till regeringen med en analys av vilken effekt informationsinsatserna har haft. 

I regleringsbrevet finns också ett uppdrag att analysera kvinnors och mäns livsinkomster och det ojämställda gapet mellan kvinnors och mäns pensioner. Dessutom ska myndigheten analysera efterlevandeskyddet för dem över och under 65 år.

28 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048