Skandia: De flesta svenskar oroar sig över stress

Majoriteten av svenskarna är oroliga för sin hälsa på grund av stress. Det framgår av en undersökning som Skandia presenterade i dag. Enligt undersökningen menar nära fyra av tio svenskar att de inte får tillräckligt stöd från sin arbetsgivare för sitt mentala välmående.

Psykisk ohälsa ligger i dag bakom närmare hälften av alla pågående sjukskrivningar i Sverige. Från juni 2011 till halvårsskiftet 2017 ökade sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa med hela 129 procent.

Nära sex av tio svenskar oroade sig för sin hälsa på grund av stress minst en gång under 2017, enligt Skandia. Var tredje svensk uppger att de oroar sig flera gånger – eller är oroliga hela tiden, visar Skandias undersökning som genomförts av Novus. 

Enligt undersökningen är vi mer optimistiska när det gäller hälsan under det kommande året. Men var femte tillfrågad känner sig orolig för sin hälsa på grund av stress när de tänker framåt. Kvinnorna är mer oroliga än männen; 28 procent av kvinnorna mot 14 procent av männen oroar sig över hälsan 2018 på grund av stress.

– Det är mänskligt att tänka att det blir bättre framöver, men vi vet att det är svårt att bryta stressrelaterade levnadsmönster, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia, i en kommentar.  

– Kortsiktig stress är inte negativt – det behövs för att vi människor ska fungera. Men långvarig stress under månader och år, utan möjlighet till återhämtning, kan vara skadlig. Arbetsgivarna kan spela en mycket viktig roll för att motverka detta genom satsningar på förebyggande åtgärder, säger Kristina Hagström.

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Skandia och bygger på totalt 1 080 intervjuer med allmänheten 18–79 år, genomförda i november. Deltagarfrekvensen är 60 procent. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

9 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048