If: Bara vartannat vardagsbrott anmäls till polisen

Nästan hälften av alla vardagsbrott anmäls aldrig till polisen. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

Enligt Ifs undersökning – med drygt 3 500 respondenter – polisanmäls aldrig 45 procent av alla brott som begås. Det handlar bland annat om cykelstölder, skadegörelse och misshandel och bostadsinbrott. 

Exempelvis anmäls aldrig hälften av misshandelsbrotten och 36 procent av inbrotten, enligt Ifs undersökning.

– Det är ett oroande stort mörkertal som måste tas på största allvar. Det är viktigt att alltid polisanmäla om man har blivit utsatt för ett brott. Utan anmälan kan gärningsmannen aldrig gripas och polisen missar viktig information om hur brottsligheten ser ut och var det behövs resurser, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.

Andelen anmälda brott har dessutom minskat sedan If gjorde undersökningen senast för tre år sedan, då 40 procent inte anmäldes.

Förra året anmäldes 833 727 vardagsbrott enligt en analys som If har gjort utifrån statistik från Brå. Det är en minskning med cirka 1 procent jämfört med 2016. 

Endast omkring 3 procent av inbrotten klaras upp, och mindre än 1 procent av cykelstölderna. Ofta skrivs anmälningarna av direkt eftersom det inte finns några spår att gå på. Polisen har själva uppgett att man ibland tvingas prioritera ner vardagsbrotten till förmån för grövre brott.

– Att så få brott blir lösta är en farlig utveckling. Polisen måste fokusera mer på brottsutredningarna, så att bedragare och kriminella inte känner att de kommer undan med den här typen av brott. Inbrott, misshandel, bilstölder och annat som drabbar människor i vardagen, skapar otrygghet och kostar samhället stora summor ska inte få prioriteras bort, säger Anders Lindstrand i en kommentar.

18 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048