Riksrevisionen granskar förvaltningen av premiepensionen
Riksrevisionen meddelar i dag att man påbörjar en granskning av förvaltningskostnaderna i premiepensionssystemet.
På senare tid har det har uppmärksammats en rad brister när det gäller förvaltningen av premiepensionen, till exempel höga avgifter och dåliga resultat. Det innebär att pensionsnivåer för framtida pensionärer riskerar att påverkas negativt. Pensionsmyndigheten har bland annat formulerat att ”det finns en risk för att vissa fondbolag inom premiepensionen inte agerar för spararnas bästa, t.ex. genom uttag av dolda avgifter eller andra transaktioner som missgynnar pensionsspararna”.
I dagsläget görs ingen riktad tillsyn av de fonder som ingår i premiepensionssystemet. Riksrevisionens granskning ska nu svara på frågan om premiepensionssystemet förvaltas kostnadseffektivt och med tillräcklig tillsyn.
– Att pensionskapitalet förvaltas kostnadseffektivt och att de avgifter som tas ut ligger i linje med riksdagens intentioner är viktigt, speciellt eftersom premiepensionsspararna inte själva alltid är så aktiva eller insatta i alla pensionsval. Det sänder oroväckande signaler om dagens förvaltning inte lever upp till de kraven eftersom det handlar om våra framtida pensioner, säger riksrevisor Stefan Lundgren i en presskommentar.
Riksrevisionens granskning kommer att vara inriktad på förvaltningens kostnadseffektivitet och ska bland annat undersöka om de totala förvaltningskostnaderna i premiepensionssystemet ligger i linje med riksdagens intentioner, om regleringen och tillsynen räcker för att garantera en kostnadseffektiv förvaltning samt vilka effekter dagens förvaltningskostnader riskerar att ha på individers framtida pensioner.
Premiepensionssystemet omfattar i dag cirka 1 000 miljarder kronor. När systemet om cirka 40 år är fullt utbyggt kommer det att omfatta ett pensionskapital på cirka 6 000 miljarder kronor.