Folksam: Allt fler nya bilmodeller är säkra och hållbara

Allt fler nya bilmodeller är godkända enligt Folksams krav på säkerhet och hållbarhet. I år blev inte mindre än 55 nya bilmodeller godkända – detta trots att Folksam har skruvat upp ambitionerna när det gäller utsläpp.

För tjugoförsta året i rad granskar Folksam biltillverkarnas nya bilmodeller utifrån nivån på säkerhet och hållbarhet. Rapporten om 2018 års nya bilmodeller offentliggjordes i dag. Jämfört med föregående år har Folksam skärpt kraven på utsläpp för att bli godkänd, till 110 gram koldioxid jämfört med tidigare 119 gram. 

Granskningen visar att det främst är dieselbilar som uppfyller kraven. Knappt hälften av de godkända bilmodellerna var dieselbilar, totalt 27 stycken.

Men utbudet av bilar som inte endast drivs av fossilbränslen ökar. Framförallt gäller det laddhybrider, där 17 bilmodeller godkänns i år. Det kan jämföras med endast 2 godkända modeller för fem år sedan, 2013.

Allt fler gasbilar klarar också kraven. År 2013 godkändes 5  bilmodeller. I år klarar 14 bilmodeller  kraven.

Bland elbilar klarar 5 modeller kraven, vilket kan jämföras med 2013 då ingen elbil blev godkänd.

Antalet godkända etanolmodeller har däremot minskat kraftigt. I år finns endast 2 godkända modeller som drivs av etanol på marknaden.

– Eftersom vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder vill vi informera om hur man genom valet av bil kan bidra till att spara liv och värna miljön. Därför är det glädjande att det går att välja bilar som oavsett framdrivning klarar högt ställda säkerhets- och miljökrav, säger Anders Ydenius, som är trafikforskare Folksam, i en kommentar.

– För att nå klimatmålen kommer diesel med modern reningsteknik fortfarande att behövas medan fossilbränslena fasas ut. Men laddhybrider och gasdrift kan redan nu minska hälsovådliga kväveoxider för kortare körsträckor främst i städerna. Därför är det bra att utbudet av laddhybrider och gasbilar ökar och att den statliga miljöbonusen som införs den 1 juli kan bidra till ytterligare ökningar.

Folksam påpekar att i stadstrafik – där kväveoxider är ett problem för diesel – är el och laddhybrid att föredra. Diesel passar bättre utanför tätorten med sina relativt låga koldioxidutsläpp.

Här hittar du Folksams testresultat. 

26 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048