ARN: Två bilreparationer kan bero på en och samma skada

Nej, det ska inte betalas två självrisker för två olika slags fel, eftersom båda felen kunde bero på samma skadehändelse. Det konstaterar Allmänna reklamationsnämnden och uppmanar Länsförsäkringar Skåne att betala 5 000 kronor i självrisk till försäkringstagaren. 

En försäkringstagare i Länsförsäkringar Skåne lämnade in sin bil på verkstad förra året. Bilen skakade, det kom svart rök ur avgasröret och motorlampan tändes. 

Verkstaden åtgärdade problemen genom att byta ut kamkedjan. Men det räckte uppenbarligen inte, för problemen kvarstod även efter reparationen. Bilen undersöktes på nytt och verkstaden konstaterade att även en ventil och en sensor behövde bytas. 

Men Länsförsäkringar Skåne menade då att det handlade om två olika skadehändelser eftersom det handlade om två olika slags fel på bilen – ett mekaniskt och ett elektroniskt. Därför skulle det också bli två självrisker för de två reparationstillfällena. 

Försäkringstagaren vände sig då till Allmänna reklamationsnämnden. Nämnden skriver i sitt beslut att det inte kan uteslutas att båda felen orsakats av samma skadehändelse. Försäkringsbolaget har därför inte rätt att ta ut två självrisker, menar nämnden. 

– Det förhållandet att det andra felet upptäcktes omedelbart efter det att det första felet åtgärdats talar för att det uppstått vid samma skadetillfälle som det första felet. Nämnden anser därför att det bör ankomma på försäkringsbolaget att ge in bevisning till stöd för påståendet att felen saknar samband. Någon sådan bevisning har inte getts in till nämnden, skriver Allmänna reklamationsnämnden i sitt beslut.

20 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048