Eiopa: Finansiell styrka i den svenska försäkringsbranschen

• Diagram från Svensk Försäkring över solvensen i länderna i EU.

Svenska försäkringsföretag är fortsatt finansiellt starka i en europeisk jämförelse, visar statistik från den europeiska tillsynsmyndigheten EIOPA.

Den statistik som nu publicerats av EIOPA avser kvartal 2 för 2017, det vill säga företagens finansiella ställning vid slutet av juni 2017.

De två mått som används för att mäta finansiell styrka kallas för SCR-kvot och MCR-kvot. Kvoterna ska överstiga 100 procent för att företagen ska uppfylla kapitalkraven i Solvens II. De svenska försäkringsbolagen hade i i genomsnitt en SCR-kvot på 260 procent kvartal 2 2017, vilket tillhör de högsta inom EU, skriver Svensk Försäkring i sin rapportering om EIOPA-statistiken. När det gäller MCR-kvot ligger de svenska företagen högst i EU på med ett genomsnitt runt 940 procent.

– Att de svenska försäkringsföretagen har bland de högsta solvenskvoterna i EU visar på en stark finansiell ställning. Det bekräftar bilden i Svensk Försäkrings senaste omvärldsrapport att svenska försäkringsföretag är stabila trots de låga räntorna, säger Jonas Söderberg, ekonom på Svensk Försäkring, i en presskommentar.

Här hittar du mer information om Eiopas statistik. 

22 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048