Swedbank: Tre av tio vill jobba efter 65 – men fler borde göra det

Många anser sig behöva mer i pension än vad de troligen kommer att få. Det menar Swedbank och sparbankerna som har genomfört en Sifo-undersökning om intresset för att arbeta efter 65 års ålder. 

Av undersökningen framgår att tre av tio planerar att arbeta efter att de fyllt 65 år. Fler än så – 45 procent – uppger att de egentligen skulle orka fortsätta arbeta.

– Att många orkar jobba längre är positivt, det kommer sannolikt behövas för att nå upp i en pension som många upplever att de behöver för att klara sig. Att arbeta ett eller ett par år efter 65 års ålder påverkar pensionen avsevärt. Det kan handla om tusenlappar varje månad, säger Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank, i en presskommentar.

Exakt hur länge man tror sig orka arbeta vidare skiljer sig åt mellan olika inkomstgrupper. Av höginkomsttagarna tror 60 procent att de orkar jobba efter de fyllt 65 år. Bland låginkomsttagare är andelen 40 procent.

– Hur tungt arbete man har spelar så klart roll för hur länge man orkar arbeta. Men om man kan är det bra att jobba något år extra och framförallt försöka arbeta heltid under hela sitt yrkesliv, fortsätter Madelén Falkenhäll.

Swedbank har tidigare publicerat en analys där det framgår att en grundskollärare i 30-årsåldern får knappt 800 kronor mer i pension per månad efter ett extra års arbete, och 1 600 kronor per månad för två extra år. För en civilingenjör blir det 1 200 respektive 2 500 kronor mer i pension per månad.

Av de som säger sig behöva jobba längre, uppger merparten att de måste det för att klara sin ekonomi. En mindre andel säger att de behöver det för att kunna leva det liv de vill som pensionär. Av de som planerar att jobba vidare för att de tycker det är roligt, kommer de flesta att arbeta deltid.

Två tredjedelar uppger att de behöver mer än 15 000 kronor efter skatt för att klara sig om de skulle gå i pension idag. Det motsvarar en pension på runt 20 000 kronor före skatt. Bland tillfrågade över 35 år uppger knappt 80 procent att de skulle behöva en pension motsvarande 20 000 kronor.

Samtidigt kan många och stora yrkesgrupper sannolikt inte räkna med en pension på den nivån. Till exempel kan en sjuksköterska eller snickare i 60–65 årsåldern som har arbetat sedan 20-årsåldern räkna med en pension på 19 500 kronor före skatt. En undersköterska kan förväntas få runt 16 000 kronor före skatt.

27 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048