Proposition om förmånsskatt på sjukvårdsförsäkringar

Regeringen lade i dag fram sin proposition ”Slopad skattefrihet för förmån av hälso- och sjukvård”, där det bland annat föreslås förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkringar som betalas av arbetsgivaren. Det nya regelverket föreslås träda i kraft den 1 juli. 

I propositionen föreslås bland annat att skattefriheten slopas för förmån av hälso- och sjukvård i Sverige som inte är offentligt finansierad.

Förmånen av att ha en arbetsgivarbetald sjukvårdsförsäkring ska enligt förslaget värderas till det belopp som motsvarar arbetsgivarens kostnad för förmånen.

Förslaget aviserades i budgetpropositionen för 2018 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Regeringen motiverar i propositionen sitt förslag med att det saknas skäl att behandla hälso- och sjukvårdsförmåner annorlunda skatterättsligt än andra förmåner. 

Parallellt med att sjukvårdsförsäkringar och privat hälso- och sjukvård förmånsbeskattas föreslås att arbetsgivarens avdragsförbud slopas . Arbetsgivaren kommer därmed att betala socialavgifter på förmånen, men kostnaden som helhet blir avdragsgill i verksamheten. 

Skattefriheten föreslås kvarstå när det gäller förmånen av vård och läkemedel utomlands vid insjuknande i samband med tjänstgöring utomlands. Skattefriheten ska också bestå för statligt anställda stationerade utomlands när det gäller förmån av vård och läkemedel för den anställde och för medföljande familjemedlemmar.

Inga förändringar föreslås heller när det gäller förmån av företagshälsovård, förebyggande behandling eller rehabilitering.

Enligt planeringen ska propositionen tas upp i Skatteutskottet den 19 april. Riksdagen väntas fatta beslut om propositionen den 16 maj. 

Här kan du ta del av propositionen om förmånsskatt på sjukvårdsförsäkring. 

20 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048