Hård kritik från Svensk Försäkring mot nya skadeförsäkringsskatten

Skyddet för försäkringstagarna riskerar att försämras av de nya reglerna för företagsskatt som föreslogs i veckan. Det skriver Svensk Försäkring i en kritisk kommentar till lagförslaget, som bland annat innebär en ny skatt på skadeförsäkringsföretagens säkerhetsreserv. 

Det var den 21 mars som finansminister Magdalena Andersson presenterade lagrådsremissen
”Nya skatteregler för företagssektorn”. Lagrådsremissen innehåller bland annat ett förslag om
sänkning av bolagsskatten till 20,6 procent. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

I lagrådsremissen föreslås bland annat att det ska införas en löpande beskattning av skadeförsäkringsföretagens säkerhetsreserv. Förslaget motiveras med att beskattningen ska vara densamma som för periodiseringsfonder. 

Skadebolagens säkerhetsreserv finns för att täcka eventuella framtida stora förluster. Enligt Svensk Försäkring är syftet därmed att skydda försäkringstagarna. 

Införandet av en beskattning av säkerhetsreserven riskerar att leda till att skyddet för försäkringstagarna minskar, menar Svensk Försäkring. En annan möjlig konsekvens är att det blir ett sämre produktutbud av försäkringar att välja mellan.

– Vi motsätter oss förslaget om beskattning av säkerhetsreserven och tycker att det finns stora brister i förslaget, säger Jonas Söderberg, ekonom på Svensk Försäkring, i en kommentar.

Enligt Svensk Försäkring är det inte rimligt att likställa periodiseringsfonder med säkerhetsreserven.

– Skillnaderna mellan säkerhetsreserven och periodiseringsfonder är stora, säger Jonas Söderberg. Exempelvis är en minskning av säkerhetsreserven, till skillnad från periodiseringsfonder, strikt reglerad. Periodiseringsfonder syftar enbart till en inkomstmässig resultatutjämning mellan åren, medan syftet med säkerhetsreserven är att skydda försäkringstagarna. Förslaget saknar en analys av hur försäkringstagarna riskerar att påverkas negativt av förslaget.

23 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048