”Nya krav på information om utländska kunder drabbar försäkringstagarna”

Svensk Försäkring avstyrker ett förslag om att information automatiskt ska skickas till utlandet om pensionsförsäkringar med utländska försäkringstagare, eftersom kunderna drabbas i form av ökade administrativa kostnader. Dessutom kritiserar Svensk Försäkring att lagförslaget bygger på diskussioner i forum som inte är offentliga. 

Hur mycket information om sina utländska kunder ska försäkringsbolag skicka till andra länder? 

I en promemoria från Finansdepartementet föreslås att information om pensionssparkonton och pensionsförsäkringar automatiskt ska ingå i det utbyte som finns mellan länder av upplysningar om finansiella konton. I dag finns ett undantag för pensionssparkonton och pensionsförsäkringar. 

Förslaget får till följd att att försäkringsbolagen måste gå igenom alla sina försäkringar för att hitta konton där försäkringstagaren är bosatt utomlands. Kostnaden för detta drabbar i slutändan kunderna, menar Svensk Försäkring.  

–  Av promemorian framgår tydligt att risken för skatteundandragande för pensionskonton och pensionsförsäkringar bedöms vara liten. Trots det föreslår Finansdepartementet att dagens undantag slopas. Den retroaktiva reglering som förslaget innebär medför en betydande administrativ börda för försäkringsföretagen. Vi har därför mycket svårt att se att regleringen skulle stå i proportion till eventuella vinster med förslaget. Det är ju försäkringsbolagens kunder som i slutänden får betala för det här genom högre avgifter, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, i en kommentar.

Skälet för att slopa undantaget är enligt Finansdepartementet diskussioner vid utvärderingar i Global Forum. De utvärderingar som har gjorts uppges vara inledande begränsade utvärderingar som i dagsläget inte är offentliga. 

Svensk Försäkring och andra remissinstanser har inte haft någon möjlighet att förhålla sig till de utvärderingar som har gjorts inom Global Forum. Ny lagstiftning kan rimligen inte bygga på icke publika diskussioner i ett slutet forum, skriver Svensk Försäkring i sin kommentar till förslaget på regelförändringar.

Här kan du ta del av Svensk Försäkrings svar i sin helhet. 

9 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048