Därför beslutade FI att dra in alla Remiums tillstånd

Finansinspektionen meddelade i dag på morgonen att man beslutat att dra in samtliga tillstånd för Remium. Därmed ska all tillståndspliktig verksamhet avvecklas, enligt FI:s beslut.

De tillstånd som Remium Nordic AB nu förlorar är dels tillståndet att driva finansieringsrörelse, dels tillståndrt att driva värdepappersrörelse.

Bakgrunden till beslutet är att en utredning från FI visar att Remium har haft allvarliga brister i sin interna styrning och kontroll och i sin kreditriskhantering. FI påpekar även att Remium inte har gjort de nedskrivningsprövningar som krävs och därmed inte heller gjort tillräckliga nedskrivningar i sin kreditportfölj. Detta har, enligt FI, lett till att Remium har riskerat att inte redovisa en rättvisande bild av sin finansiella ställning.

Dessutom menar FI att det finns personer som utövar ett väsentligt inflytande över ledningen i Remium, utan att de är registrerade som kvalificerade ägare. FI konstaterar att det kräver tillstånd från FI att utöva kontroll över bolaget. Därmed är ägarförhållandena och bolagets förbindelser med andra företag svåra att genomlysa, och det blir svårare för FI att utöva tillyn. 

– Bristerna är mycket allvarliga och visar att Remium saknar förmåga och kanske till och med vilja att följa grundläggande regler som finns till för att skydda konsumenter och andra kunder liksom samhället i stort, skriver FI i sitt beslut.

Här hittar du FI:s beslut om Remium. 

18 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048